Ben Acket

www.benacket.nl

Geboren in Oss, in 1955, in een arbeidersgezin. De lagere school was een traumatische ervaring voor Ben. De dyslexie, die pas veel later bekend werd maar toen nog niet ‘bestond’ zorgde ervoor dat zijn intelligentie niet gezien werd. Na de LTS schildersvakopleiding, had Ben het verlangen om naar de  reclamevakschool, Sint Lucas in Boxtel te gaan. Hij tekende graag en veel. De leerkrachten raadden het zijn ouders af en tot zijn spijt moest hij gaan werken met 15 jaar.

De interesse voor kunst kreeg hij niet van huis uit mee. Ben is een autodidact op vele fronten van het leven, in de goede zin van het woord.

Pas na zijn eerste huwelijk en het loslaten van zijn baan als machinist bij de NS, kwam er in 1993 ruimte om zichzelf te leren kennen. Hij heeft sindsdien in zijn eigen onderhoud voorzien. Eerst begon hij met vegetarisch en biologisch koken voor groepen en kunst projecten o.a. met Wim Doedel(1994-2000). In 1995 twee tot drie  jaar voor hij begon met schilderen was hij begonnen met het maken en later ook verhuren van tipi’s, indianen tenten.

Bijzondere mensen kwamen op zijn pad, waaronder kunstenaars, enkele vertelden hem, dat hij groot en met veel kleuren moest gaan schilderen. Om de een of andere reden kwam het er pas van toen een dierbare vriendin  in 1998 hem een paar grote doeken en verf gaf. Vanaf dat moment is hij gaan schilderen. De eerste werken waren groot en op laken. Daarna is hij op canvas gaan schilderen, eerst nog opgespannen, later los doek.  Dat losse doek kon hij nat vouwen en gaf nieuwe mogelijkheden die hij gebruikte. Ook was het doek in het begin nog niet geheel bedekt. Vanaf ongeveer 2005 is hij zijn doeken volledig gaan beschilderen.

In 2001 kreeg hij een droom om 7 tipi’s in de kleuren van de chakra’s te schilderen. Tijdens Expo de Vasim (2002) in Nijmegen is hij begonnen als act op locatie, de 5de chakra tipi, die staat voor communicatie, te beschilderen. De 2de en de 4de chakra tipi, zijn begonnen tijdens een kunstroute in Doornenburg in 2003. De basis chakra tipi heeft hij in Frankrijk geschilderd. Tijdens het Ragnarok festival in Goes, 2004, stonden ze voor de eerste keer alle 7 in een cirkel op het ‘Heeling field’ en zijn ze geïnitieerd door een sjamaan. Daarmee was dit kunstproject voltooid.

Veel van zijn werken zijn reis gerelateerd. Samen met zijn 2de vrouw en later ook met hun gezin maakte hij vele reizen. Hij nam zijn doeken en verf mee en schilderde op locatie. Dit was in Spanje op La Gomera, Frankrijk, Italië, Mexico, Griekenland, India en Chili, deze locaties hebben invloed gehad op het werk.

Over het algemeen gebruikt Ben Acket graag felle kleuren met veel blauw tinten. Ook werkt hij graag met fluoriderende verf. Dit betekent dat er verborgen werelden in zijn schilderijen zijn die alleen bij blacklight zichtbaar worden. Hij heeft een fascinatie met chaos, het niet controleerbare van het leven, de overgave. Veel van zijn werken beginnen zonder plan vanuit chaos, door erin en ermee te gaan werken ontstaat het schilderij. Onder zijn aandacht krijgt het diepte en ontstaat er een soort balans, zonder dat die gedefinieerd of dwingend is.

Begin 2018 is Ben begonnen met model en portret tekenen. Met als doel om het schilderen vanuit vrije expressie te combineren met figuratief schilderen.