Carlette Rijcken

www.carletterijcken.com

De mens in al zijn facetten intrigeert mij. Wie ik ben en hoe ik me verhoud tot wat ik schilder is even complex als te duiden wie de mens zelf is en hoe deze zich tot zichzelf verhoudt.  

In mijn werk focus ik me op de behoefte van de mens om zich (tijdelijk) anders voor te doen of zich in een ander wezen te veranderen. Deze interesse in de maskerade van de mens wordt mede beïnvloed door mijn behoefte aan vrijheid. Deze behoefte heeft in veel culturen de vorm van een ritueel aangenomen, zoals carnaval in het Rooms Katholieke zuiden. Mensen die loskomen van zichzelf en even een ander zijn om welke reden dan ook. Die vrijheid is voor mij essentieel.

Dit “theater van de wereld” boeit me, vooral dáár waar de mens met maskers zijn zwakheden en kwetsbaarheden tracht te verbergen of juist te accentueren. Dit zijn wij. Met mijn schilderijen wil ik o.a. de tegenstrijdigheden, die iedereen in het leven heeft, weergeven. De mens troost en ontroert door zijn eigenheid, door zijn lach, zijn unieke oplossingen in situaties en door zijn rebelse houding. Hij deelt zijn gevoelens waardoor hij raakt en verbindt. Daar richt ik mij op.   

De inspiratie voor mijn werk put ik uit alledaagse dingen: de krant, films, een boek en kunsthistorische voorstellingen, waarin wij in al onze facetten de hoofdrol hebben. Uit alles wat op mij af komt, selecteer ik en tijdens het schilderen ontstaat een nieuw beeld.

Carlette Rijcken (1962) studeerde aan de Academie Arendonk in België. Zij volgde tevens lessen bij Reinoud van Vught en een masterclass bij Helen Verhoeven. Zij woont en werkt in Vught.