Carlette Rijcken

Schilderen

Ik onderzoek hoe ik me verhoud tot de wereld vol tegenstrijdigheden. Deze wereld verandert razendsnel onder invloed van sociaal maatschappelijk engagement, technologische vooruitgang en een nieuwe kijk op gender. Ik  zoek naar een toestand die zowel zorgeloos als verontrustend is, waar ik en anderen met ‘schijn en zijn’ op reageren, om me staande te houden in het theater van de wereld. Als toeschouwer probeer ik hier grip op te krijgen. 

Momenteel ben ik gefascineerd door motieven zoals lichaamstaal, hullen en onthullen, macht versus onmacht. Ik zoek naar de mildheid en ontroering om bewust positief te blijven in een wereld waar veel aandacht voor het negatieve is. In 2022 werkte Ik hierbij samen met het uit mannen bestaande dansgezelschap Panama Pictures om in hun dansende lichamen eenzelfde ontroering te vinden, en deze vorm te geven in mijn beeldtaal.  

Met mijn werk hoop ik je even stil te laten staan en je te betrekken in deze wereld die ongrijpbaar en tegelijk zacht is, maar ook een die schuurt en veel vragen oproept. Door het laten ontstaan van deze imaginaire wereld hoop ik dat anderen net zo geboeid worden.

Carlette Rijcken (1962) woont in Vught en werkt in Den Bosch. Ze studeerde aan de  Academie voor beeldende kunsten in België. Zij volgde lessen en masterclasses bij o.a. Jef Gysen, Reinoud van Vught, Helen Verhoeven en Jacquem Meijers